Gaatje(s) restaureren
Wat is tandbederf?
Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje dat op de tanden en kiezen gaat zitten door voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan.
Kijk voor meer informatie over tandbederf op www.thuisarts.nl
Wat zijn oorzaken van gaatjes?
Een gaatje (cariës) in het gebit is het meest voorkomende mondprobleem ter wereld. De grootste veroorzakers van gaatjes in tanden en kiezen zijn onze eet- en drinkgewoontes. Suikers en zuren (zoals fruitsappen en frisdranken) plegen voortdurend een aanslag op het gebit. Ook draagt een slechte mondhygiëne bij aan de komst van gaatjes. Gaatjes ontstaan vooral op plaatsen waar veel bacteriën zitten, bijvoorbeeld in groeven van kiezen, tussen de tanden en kiezen en langs het tandvlees.
Kenmerken van tandbederf zijn:
- Gele of bruine plekken op tanden en kiezen.
- Gaatjes in tanden of kiezen, vaak op de plekken waar kiezen of tanden dicht tegen elkaar aan zitten.
- Het drinken van koude en soms ook warme drank kan pijn doen.
- Als het tandbederf doorzet: tandpijn of kiespijn bij bijvoorbeeld het eten van zure dingen of zoute drop.
- In een nog verder stadium kunnen tanden en/of kiezen continu pijn doen.
- Het tandvlees rond een kies of tand met tandbederf kan ontstoken raken en gemakkelijk gaan bloeden.
- Vieze smaak in uw mond.
- Slechte adem.
- Heftige pijn bij tandwortelontsteking.
- Soms, vorming van een kaakabces, bij het blijven uitstellen van behandeling.
Heeft u een gaatje in uw tand of kies?
Het is belangrijk om een gaatje in een tand of kies direct te laten behandelen door een tandarts of een geregistreerd-mondhygiënist, zodat u voorkomt dat het uitgroeit tot een groter probleem. Hieronder kunt u meer lezen over hoe het vullen van een gaatje in een tand of kies in zijn werk gaat.
Amalgaam is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en andere materialen. Ondanks dat ze erg slijtvast zijn wordt er toch steeds meer gekozen voor de witte composietvulling. Niet alleen omdat het er mooier uit ziet, maar ook omdat gebleken is dat amalgaamvullingen giftig kunnen zijn.
Composiet is een witte vulling die tegenwoordig het meest wordt gebruikt. Naast het vullen van gaatjes kan composiet ook gebruikt worden voor het herstellen van voortanden of als een tand of kies sterk verkleurd is.
In plaats van een amalgaamvulling of een witte vulling bestaat er ook nog de keramische inlay. Een inlay of ‘inlegvulling’ is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal.
Hoe wordt een gaatje gevuld?
Je kunt bij een vulling altijd kiezen voor een plaatselijke verdoving. De tandarts/geregistreerd-mondhygiënist zal dit met je bespreken. Als je voor een verdoving kiest moet die altijd even inwerken. Dan gaat de tandarts de kies of tand boren. Dit doet hij om het schoon te maken maar ook om te zorgen dat de vulling goed hecht. Dus ook als het om bijvoorbeeld een afgebroken stukje gaat, zal de tandarts wat moeten boren. Als de plek helemaal droog en schoon is kan de vulling geplaatst worden.
Als het om een witte (composiet) vulling gaat, brengt de tandarts eerst een soort lijm aan. Hierdoor hecht de vulling beter. Daarna wordt de vulling als een soort pasta in de tand of kies gestopt en in vorm gebracht. De vulling wordt hard gemaakt met blauw licht. Soms moet de tandarts de vulling nog een beetje bijwerken zodat je gebit goed op elkaar past. Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken.
Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.
Hoe wordt een gaatje gevuld?
Bij mondzorgpraktijk Cura Oris geven we de voorkeur aan het gebruik van witte vullingen. Met composiet is veel mogelijk: voortanden worden opgebouwd en verkleuringen worden hersteld. Kiezen worden ook opgevuld met composiet. Een gaatje vullen gaat in twee stappen:
- Uitleg
De behandelaar legt voor de behandeling precies uit wat er gaat gebeuren. U kunt kiezen voor een plaatselijke verdoving. - Schoonmaken en vullen
Als de verdoving is ingewerkt starten we met wegslijpen van het aangetaste deel en brengen we een onderlaag aan om de zenuw te beschermen. De tand of kies wordt vervolgens gevuld met vulmateriaal bestaande uit wit composiet. Het oppervlakte van de vulling werken we vervolgens zorgvuldig af zodat de tand of kies er weer goed uitziet en vertrouwd aanvoelt.