Periodieke controle tandarts of (geregistreerd-) mondhygiënist

Wilt u een gezond gebit en een stralende lach? Dan is het belangrijk om regelmatig de mondzorg specialist (tandarts en (geregistreerd-) mondhygiënist) te bezoeken voor een controle bezoek, ook wel periodiek mondonderzoek (PMO) genoemd. Bij Cura Oris verzorgen we een geheel op uw persoonlijke mondgezondheid en behoeften afgestemd preventieprogramma. Hierin volgen we de nieuwste Praktijkrichtlijn Periodiek Mondonderzoek van het UMC St. Radboud Nijmegen. Met deze aanpak zorgen we ervoor dat we samen uw mond schoon en gezond houden en eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekken. Laat uw tandarts controle afspraken dus nooit schieten!

Onze mondzorg specialist (tandarts en (geregistreerd-) mondhygiënist) staat graag voor u klaar

Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts of (geregistreerd-) mondhygiënist in 10 stappen naar uw totale mondgezondheid en wordt vanzelfsprekend uw tandvlees onderzocht. Hoe gezond is uw gebit? Hoe groot is de ruimte tussen uw tanden en tandvlees en sluiten de vullingen goed aan? Ook bepalen we hoe groot het risico is op mondziekten, zoals gaatjes door tandbederf (cariës laesie) en tandvleesaandoeningen (parodontitis). Op basis van de diagnose van uw mondgezondheid stellen we in overleg met u een zorgplan op voor de korte en lange termijn. Ook spreken we af hoe vaak u onze mondzorgpraktijk Cura Oris bezoekt voor een tandarts controle. Dit kan halfjaarlijks, jaarlijks of juist vaker zijn, zodat we problemen op tijd kunnen signaleren of zelfs kunnen voorkomen (preventie). Verder bespreken we hoe wij uw mondgezondheid en/of mondhygiëne kunnen verbeteren. Zo zorgen we samen voor een gezond én stralend gebit.

Een cijfer voor uw tandvlees

De mondzorg specialist (tandarts en (geregistreerd-) mondhygiënist) bekijkt tijdens elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is en meet hoeveel ruimte er tussen uw tanden en tandvlees zit. Hoe dieper deze ruimte, hoe ongunstiger de situatie. Uit deze screening volgt een cijfer dat de gezondheid van uw tandvlees weergeeft. Door deze periodieke screening kunnen ontstekingen van uw tandvlees op tijd worden opgemerkt, om zo verlies van uw tanden en kiezen te voorkomen.

Cariësrisico

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts of (geregistreerd-) mondhygiënist te gaan voor een controle bezoek om o.a. gaatjes door tandbederf (cariës) te voorkomen. Tijdens het periodieke mondonderzoek wordt ook in kaart gebracht hoe hoog het risico op cariës is. Hierin onderscheiden we vier categorieën: hoog, verhoogd, verlaagd of laag risico.

  • Een hoog risico komt gelukkig weinig voor. Maar in geval van systeemziektes als reuma, auto-immuunziekten of langdurige behandeling van kanker is het gebit extra gevoelig voor cariës. Medicijngebruik kan de mondgezondheid sterk verminderen. In dit geval wordt u vaak in de praktijk van Cura Oris verwacht voor controle van uw mondgezondheid.
  • Een groot deel van de mensen heeft een verhoogd risico. Dat wil zeggen dat er de afgelopen 12 maanden sprake is geweest van een uitbreiding van een bestaande laesie (aantasting van het glazuur) of een nieuwe laesie, vulling of kroon ten gevolge van cariës. Door regelmatige tandarts controle kan een laesie vroegtijdig worden gesignaleerd. Soms kan cariës dan worden voorkomen door o.a. een goede mondhygiëne. In dit geval bespreekt de tandarts of (geregistreerd-) mondhygiënist met u hoe vaak u de komende periode wordt verwacht voor tandarts controle.
  • Van een verlaagd risico is sprake als er de afgelopen 2 jaar geen nieuwe laesies zijn vastgesteld en geen kroon of vulling ten gevolge van cariës is geplaatst. Op basis van uw totale mondgezondheid wordt in overleg met u bepaald hoe vaak u wordt verwacht voor tandarts controle.
  • Bij een laag risico is er nooit sprake geweest van extracties, kronen, vullingen of laesies (behalve ten gevolge van letsel). Deze mensen hebben een volledig gaaf gebit als gevolg van een goede mondgezondheid, voedingspatroon en mondhygiëne. Op basis van uw totale mondgezondheid wordt in overleg met u bepaald hoe vaak u verwacht wordt voor tandarts controle.

Cariësrisico is slechts 1 van de factoren die bepalen hoe vaak u uw tandarts en/of (geregistreerd-) mondhygiënist voor controle dient te bezoeken. Uw totale mondgezondheid hangt natuurlijk ook af van o.a. de gezondheid van uw tandvlees en uw voedingspatroon.

‘Wij maken gebruik van de nieuwste technologie, namelijk Quantitatieve Licht-geïnduceerde Fluorescentie (QLF).

Met deze nieuwe technologie kunnen we tandproblemen al 9 maanden eerder zien dan met het blote oog!’

QLF-techniek

Bij Cura Oris wordt gebruik gemaakt van de niet-schadelijke fluorescerende licht techniek Quantitative Light-induced Fluorescence, ook wel QLF genoemd. Met deze nieuwe technologie kunnen we tandproblemen al 9 maanden eerder zien dan met het blote oog! Deze preventieve techniek stelt onze tandarts en (geregistreerd-) mondhygiënist in staat om adviezen op maat te geven. Er wordt gekeken naar het ontstaan van gaatjes door tandbederf in een hele vroege fase. Wanneer een gaatje nog heel klein is, kan ervoor gezorgd worden dat het gaatje geneest en hoeft er wellicht niet eens behandeld te worden. Meer controleren, minder boren. Dat wilt u toch ook?

Wat gebeurt er bij problemen aan het gebit?

In sommige gevallen besluit de tandarts of (geregistreerd-) mondhygiënist om het verloop van de aandoening en/of het probleem in de gaten te houden (expectatief beleid). Tijdens iedere periodieke tandarts controle wordt het probleem opnieuw beoordeeld en zo nodig wordt er op den duur overgegaan op behandeling. In andere gevallen is er wel direct een behandeling nodig, de mogelijkheden worden dan besproken tijdens de tandarts controle.