Sealen

Sealen betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts en mondhygiënist betekent dan ook het afdichten van groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt met een kunststoflak.

Waarom wordt er geseald?

Sealen wordt gedaan om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Bij het tandenpoetsen kunnen de haren van de borstel niet doordringen in de diepte van de groeven van kiezen. Op die plaatsen dreigen daardoor gaatjes te ontstaan. Door de diepste gedeeltes van de groeven vol te laten lopen met een kunststof lak wordt het  gemakkelijker om die kiezen te reinigen. Gaatjes krijgen daardoor minder kans.

Voor wie is sealen bedoeld?

Het sealen van kiezen is vooral nuttig voor kinderen bij wie de kiezen net volledig doorgebroken zijn. Meestal sealen wij dan ook kiezen van kinderen die net hun melkgebit gewisseld hebben. Een gesealde kies blijft jarenlang beschermd. In de meeste gevallen is sealen dus ook eenmalig en hoeft uw kind niet terug te komen voor een herhaling van de behandeling.

Het sealen van de kiezen is voor de meeste mensen die opgegroeid zijn in Nederland een bekende behandeling bij de tandarts of mondhygiënist. Sealen is een behandeling die helpt om gaatjes in de kiezen te voorkomen. Voor kinderen wordt dit eigenlijk altijd toegepast wanneer de volwassen tanden doorkomen. Maar wist je dat sealen ook voor volwassenen mogelijk is?

Met deze informatie over sealen ben je altijd voorbereid op een behandeling bij de tandarts/mondhygiënist. Daarnaast weet je ook of sealen voor jou de oplossing is om je gebit te beschermen tegen de vorming van gaatjes. Het sealen van je kiezen is een oplossing voor kinderen en volwassenen die je kan helpen om een hoop gebitsproblemen te voorkomen en ook voordelig is voor je portemonnee.

Hoe wij bij sealen te werk gaan

Wanneer uw kind bij ons komt om de kiezen te sealen, is de eerste stap het reinigen van de kiezen. Dit doen wij met een borsteltje en wat speciale polijstpasta. Vervolgens zorgen we dat we goed bij de kiezen kunnen komen tijdens het sealen. Dit is erg belangrijk, want we willen natuurlijk dat de kiezen zo netjes en volledig mogelijk geseald worden! Daarom leggen we in de wang van uw kind wattenrollen of een rubberen lapje. Hierdoor komt er geen speeksel meer bij de kiezen.

De volgende stap is het ruw maken van de kiezen, zodat de sealant goed blijft plakken. Uw kind zal hier niets van voelen. We brengen een klein beetje zuur aan op de kiezen, waardoor deze ruwer zal worden. Na zo’n 20 seconden is zijn de kiezen klaar om geseald te worden. Met een kwastje brengen we de sealant aan. Deze laten we uit zichzelf opdrogen, soms schijnen we met een speciale blauwe lamp op het kauwoppervlak om de sealant sneller te laten drogen. Als laatste controleren we of het sealen goed is gegaan. Zit de sealant goed op zijn plaats? Dan kunnen jullie weer naar huis.

Behandeld met extra aandacht

Hoewel een behandeling als sealen niet pijnlijk is, kan het voor uw kind toch heel spannend zijn om de behandeling te ondergaan. Daarom zullen wij altijd voor zorgen dat uw kind op zijn of haar gemak wordt gesteld.